Bowtie Diary's day guide to Helsinki

November 13, 2014

Usually, when I take the 80-something kilometer trip to the North shore of the Gulf of Finland, the route is as follows: port-shopping street-somewhere to eat-port. This time I wanted to make it different and actually be a tourist and let the city convince me that it actually has more than H&M to offer. So I bring you Bowtie Diary's day guide to Helsinki!

Tavaliselt kui võtan ette veidi üle 80 kilomeetri pikkuse reisi Soome lahe põhjakaldale, siis on minu marsruut selline: sadam-šoppamine-söömine-sadam. Seekord tahtsin päriselt reisil olla ja midagi huvitavamat teha, et veenduda selles, et Helsingil on midagi muud peale H&Mi ka pakkuda. Siin on Bowtie Diary reisijuht päevakruiisiks Helsingis!

#1 Sightseeing
I'm a huge architecture nerd. If it's a church, I like it. So after some research (googling) I decided to go to three churches. The Dome Church, which is absolutely breathtaking. A bit plain on the inside, but amazingly symbolist on the outside. Then there's the a bit modern Kallion Kirkko, which looks kind of like a light house. They also have a tower which you can visit,but we accidentally wanted to do that right before a sermon, so we skipped. And then we got to Uspenski cathedral in the darkness, which is also pretty. Oh, and the Sibelius monument which the pictures of my last post are taken at. A monument dedicated to the most famous composer in Finland, which despite my numerous visits to Helsinki, I hadn't seen before. At it was so cool!

#1 Vaatamisväärsused
Ma olen täielik arhitektuurinohik. Kui see on kirik, siis see meeldib mulle. Pärast mõningast guugeldamist valisin välja kolm kirikut. Toomkirik, mis on põhiline ja täiesti hingematvalt ilus. Seest küll pisut igav, aga see-eest väljast vägevalt sümboleid täis. Siis on veidi kaasaegsem Kallion Kirkko, mis näeb natuke välja nagu majakas. Neil on torn ka, kuhu minna saab, aga me käisime kogemata vist jutluse ajal ja otsustasime selle vahele jätta. Õhtupimeduses jõudsime Uspenski katedraali juurde. Ja Sibeliuse monumendi juures käisime, seal on ka minu eelmise postituse pildid tehtud. Hoolimata lugematutest kordadest kui ma Helsingis olen käinud, ei olnud ma seda näinud. Ja see oli lahe! Jääb küll pisut kesklinnast eemale, aga on jalutuskäiku väärt. 

#2 Eating
Not to resort to McDonald's or the infamous all-you-can-eat Rax Buffet, I really searched online for a cool and cheap place to eat. One name came popping up, it was Cafe Bar 9 at Uudenmaankatu 9. The dishes are all around 10 euros, which seems to be the standard of downtown Helsinki. I had a BLT, the guy had tomato pasta and both very quite good (but not exceptional). But the atmosphere was worth the bit pricier foods! Like many a tripadvisors around the world, I'd totally 5 star that place!

#2 Söömine
Et mitte piirduda ainult McDonaldsi või kurikuulsa söö-palju-jaksad Rax Buffet'ga, otsisin internetist mingit lahedamat odavat söögikohta. Kogu aeg sattus ette ühe söögikoha nimi - Cafe Bar 9 aadressil Uudenmaankatu 9. Kõik road olid umbes kümne euro ringis, mis tundub olevat Helsingi kesklinna standard. Mina sõin ühe suure võileiva salatiga, poiss-sõber võttis pasta ja mõlemad olid päris head (aga mitte midagi erilist). Aga selle koha atmosfäär oli nii vinge, et õigustas toitude hinda. 

#3 Shopping
Well, inevitable, if you ask me. The first place to go is Aleksanterinkatu, the main street, which houses all the most important stores from H&M, Weekday, Monki etc. Not far on Mannerheimintie is Kamppi shopping mall, if you're not the outdoorsy type. But my favourite place was Akateeminen Kirjakauppa bookstore at Pohjoisesplanadi 39. Exceeding all the bookstores in Estonia, I could have spent hours there! Unfortunately they closed at six already, so I got less than half an hour there.

#3 Šoppamine
See on küll Helsingis vältimatu. Esimene koht, kuhu minna on loomulikult Aleksanterinkatu, kus on kõik põhilised poed nagu H&M, Weekday, Monki. Natuke eemal, Mannerheimintiel on Kamppi kaubanduskeskus, kui teile niimoodi õuest läbi käies ei meeldi poodelda. Minu lemmikkoht oli aga Akateeminen Kirjakauppa raamatupood Stockmanni all aadressil Pohjoisesplanadi 39. See ületab kõiki raamatupoode Eestis, ma oleksin võinud seal mitu mitu tundi olla. Kahjuks pandi pood juba kell 6 kinni (nagu kõik laupäevasel päeval Helsingis!) ja sain seal ainult pool tunnikest olla. 


pictures taken with Nikon 1. 

2 comments :

  1. I also like Akateeminen kirjakauppa in Helsinki a lot. There's a great selection of books about art, photography and fashion : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Right?! I could've spent hours browsing those pretty books!

      Delete

Thank you for all of your sweet comments! :)